Hogyan írjunk ebookot? - formázás

Az internetet behálózó kacskaringós utakon rengeteg hasznos dologra bukkanhat az ember. Linkek tömege nyílik meg a kattintásainkra, s egyetlen témára annyi találat érkezik, hogy nem lenne időnk az elolvasásukra. Így járunk akkor is, ha beírjuk a keresőnkbe, hogy ’ekönyv készítés’, ’ekönyv program’, vagy valami hasonló. De ahelyett, hogy végig kéne böngészned az egész kínálatot, én két programot fogok neked megmutatni, amelyek amellett, hogy ingyenesek, remekül használhatóak és működnek. Egyikhez sem kell letöltened semmit a gépedre, a kezelőfelületet a keresődből nyithatod meg. S bár ugyanazt a célt szolgálják, én mégis külön fogom őket tárgyalni.

Smashwords.

Ő az én személyes kedvencem. Azt tudnod kell, hogy nekik pontos formázási követelményeik vannak, s könnyen visszadobják a kéziratodat, amennyiben csak egyetlen pontban is eltér az elvártaktól. Azonban, ha követed a lépéseket, akkor nem csak elfogadják majd a könyvedet, hanem még forgalmazzák is neked olyan nemzetközi terjesztőknél, ahol magyar könyvek is megfordulnak. Akár író vagy, akár olvasó, a Smashwords hamar a barátod lehet. Korlátlan mennyiségű kéziratot tölthetsz fel, és széles kínálatú könyv közül választhatsz olvasnivalót. Legtöbbjük angolul van, de szép számmal találsz magyar írók tollából, néhány dollálért, vagy ingyen. Később te is eldöntheted, hogy mennyiért szeretnéd kínálni a saját könyvedet.

Először is nyisd meg a kéziratodat, majd készíts róla egy másolatot. Fő a biztonság! A Smashwords csak a Word 1997-2003-as verziójában lementett dokumentumokat fogadja el. Ha neked újabb változatod van, akkor a másolat készítésénél menj a Mentés másként fülre, és a felugró lehetőségek közül válaszd a Word 1997-2003 verziójú dokumentumot. Veled együtt szerkesztem meg az ifjúsági regényemet, te csak kövesd lépésről lépésre.


A kéziratod címe mellett meg fog jelenni az, hogy kompatibilis mód, ahogy a képen is láthatod. Innen tudod, hogy a helyes verzióval dolgozol. Természetesen, ha neked eredetileg a 2003-as verzió van a gépedre telepítve, akkor ezt a lépést kihagyod, csak egy biztonsági másolatot fogsz készíteni. Most pedig kitakarítjuk a kéziratunkat, kitöröljük a felesleges szóközöket és az entereket.  Kapcsold be a ’minden látszik’ lehetőséget (fordított pí, a képen pirossal bekarikáztam).Törölj ki mindent, ami felesleges! Ahol látod a jelet a szövegben, az azt jelenti, hogy ott entert ütöttél. Figyelj rá, hogy csak a bekezdések végén legyen belőlük, és csak és kizárólag egy darab. Amennyiben kettőt, vagy többet hagysz benne a kéziratban, az ekönyv üres oldalakat fog belőle generálni, ami, valljuk be őszintén, igen idegesítő az olvasó számára. Emellett figyelj a tabulátor használatára (nyilacska), és kerüld el őket messziről. Töröld ki a fejlécet és a láblécet is, hiszen minden olvasódnak más méretű képernyője lesz, amihez az ekönyved alkalmazkodni fog.
Emellett töröld ki a táblázatokat, szövegbozokat, ne használj vastagbetűt, aláhúzást, dőltbetűt. Később kiemelheted őket. Most, hogy a kéziratod meg lett tisztítva a feleslegektől, el kell készítenünk az általunk használt stílusokat. Ha az első két képet megnézed, akkor a pí jel mellett megjelennek az alap stílusok, mint Normál, Nincs térköz, Címsor 1… Kattints bele a szövegedbe, és figyeld meg, hogy a Word szerint milyen stílusba van besorolva. Javaslom, hogy állítsd át normálra. Ez lesz a kéziratod alapja. Jelöld ki az egész szöveget (CTRL + A), majd kattints a normál stílusra. Ha ezzel megvagy, akkor beállítjuk a stílust a Smashwordsnek megfelelően.
  • Kattints jobb egérgombbal a Normál gombra, és válaszd ki a módosítást. Így ha később változtatni szeretnél valamit, akkor nem kell fejezetenként bajlódnod vele, hanem néhány kattintás alatt megvan. 

  • Válaszd ki a Times New Roman betűtípust, 12-es méretet, és tedd a színt automatikussá. Ezt minden olvasó meg tudja jeleníteni, s ha éjjeli nézetre vált, akkor a betűk automatikusan fehérré változnak. Hanyagold a kiemelést, ahhoz majd külön stílust készítünk.
  • Az ablak aljában menj a Formátumra, s a lenyíló listából válaszd ki a Bekezdést. Ha a betűtípusra kattintasz, akkor azt tudod beállítani, amit a fenti képen már egyszer elvégeztünk. A többi lehetőséggel nem kell foglalkoznod, de persze nyugodtan próbáld ki őket, mindig akkor, ha előtte mentettél.


  • A szöveg legyen mindig balra rendezve, s használd szövegtörzsként. A verseket se tedd be középre, mert kisméretű kijelzőn nem fog tetszeni a végeredmény. A behúzás legyen mindig 0. 
Ha szeretnéd, hogy a bekezdéseid első sorai beljebb kezdődjenek, akkor használd a 0,5 cm-es első sori behúzást. Ha verset írsz, akkor a 0,01 cm-t ajánlom, így egyik ekönyvolvasón sem fog beljebb kerülni. Ha folyamatos szöveget akarsz, akkor a térközt állítsd be 0-ra. Azonban használhatod a 6 pt-os térközt is, ha a bekezdéseid között szeretnél egy kis rést kihagyni. Próbáld ki, hogy melyik tetszik jobban. Ezt regényhez és egyéb szakkönyvekhez ajánlom. Amennyiben verseskötetet szerkesztesz, akkor a térközt nyugodtan állítsd be 12 pt-ra, így minden versszak között ki fog hagyni nagyjából egy sort. Tehát az olvasó látni fogja a szonetted formáját, nem fog egybefolyni. Ami itt a legfontosabb, hogy a sorközt Szimplára állítsd. Ellenkező esetben az ekönyved néhány oldal után szét fog esni, olvashatatlanná válik.Okézz le mindent, és figyeld meg, hogy a szöveged milyen átalakulásokon ment át. Ne felejtsd menteni!

Jó hírem van, a nehezén túl vagy.A sorozat következő részéért kattints ide.
Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveimből:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése