Nádasi Krisz - Hogyan írjunk könyvet?

Reménykedve vettem kezeim közé Nádasi Krisz – Hogyan írjunk könyvet? című alkotását. Első benyomásomat a külső okozta, engem megfogott a kényelmes méret, és a könyv minősége. Direkt megtördeltem a gerincet, de kiállta a próbát.
A borító után átszaladtam a tartalomjegyzéken, amely első ránézésre túl bonyolultnak tűnt ahhoz, hogy különösebb időt fecséreljek rá, így átugrottam.
A történetet és szereplőket bemutató fejezetek számomra nem tartalmaztak új információt, mégsem untattak, végig olvastam becsülettel. Legalább megerősítették eddigi elképzeléseimet. Egy kezdő író azonban sokat tanulhat Krisz tanácsaitól, hiszen foglalkozik a fejezetekkel, a leírással és a zsáner megfelelő kiválasztásával is. Örültem, hogy kiemelte a kutatás fontosságát, ugyanis sok „írótól” kaptam meg, hogy csak azok nevezhetik magukat íróknak, akik különösebb megerőltetés nélkül ontják magukból a szavakat. Megértem, hogy nem mindenki szeret vázlatot írni, azonban egy 500 oldalas könyvhöz mégiscsak jól jöhet.
Külön kiemelném az érzékszervek fontosságát. Nem magyaráznám túl, akit érdekel, hogy milyen érzés a látásra NEM támaszkodni, annak javaslom a Madarak a dobozban c. regényt.
Már majdnem elkönyveltem magamban, hogy nem kapok új útmutatást a könyvtől, amikor jött a meg nem nevezett második rész. A nyelvtan.
Mindig 5-ös voltam ebből az utálatos tantárgyból, és a többiekkel ellentétben még szerettem is. Azt hittem, hogy ismerem a magyar nyelvet, nekem aztán nem kell róla olvasnom. Mégis elkezdte falni a sorokat a szemem, és azt vettem észre, hogy nem győzöm kiírogatni Krisz tanácsait. (Ezt át kell néznem a kéziratban, jah, meg ezt is, ó és ezt is…stb)
Szeretnék neki gratulálni, hogy egy ilyen unalmas és száraz anyagot ennyire érzékletesen, példákkal alátámasztva mutatja be az olvasóknak.
Akiknek az olvasás nem lenne elég, Krisz gyakorló feladatokat is összeállított, amelyekben megtanulhatjuk és alkalmazhatjuk a kapott leckét.

Ha kezdő író vagy, akkor mindenképpen ajánlom a könyvet, mert sok fejfájástól meg fogod kímélni magad. Ha pedig már nem annyira kezdőként műveled ezt a mesterséget, akkor a könyv nyelvtani részéért ajánlom, hiszen haláláig tanul az ember. 

Forrás: Nádasi Krisz writes

Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveimből:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése