Íróként külföldön? - 6 tipp, hogy ne legyen határ az országhatár

Ha te is külföldön élsz, és eljátszottál már a gondolattal, hogy saját könyved legyen, akkor talán megijedsz elsőre. Lehet, hogy nincsen senkid Magyarországon, aki helyetted intézné el a papírmunkát, nincs, aki postára járkáljon. Megértelek, mert ez rám is igaz. Azonban így is maradnak járható utak, amelyek lassan, de biztosan elvezetnek a siker felé.

Modern világban élünk. Az emberek többsége gyakrabban utazik az internetet bámulva, mintsem a közlekedési lámpákat figyelve. Egyes országokban a járdákon elhelyezett fények mutatják a piros és zöld lámpát, hogy az embereknek ne kelljen felemelniük a fejüket a telefonból. Lehet, hogy te nem tartozol a tömegbe, viszont kihasználhatod a lehetőséget. Az internet pedig külföldön is elérhető, nem vagy határok közé szorítva.
1. Legyen Facebook oldalad.

Saját profilod már lehet, hogy van, de az nem elég. Készíts hozzá szerzői oldalt, ahova gyűjtheted az olvasókat. Posztolj gyakran, tölts fel képeket, részleteket a könyvedből. Nem kell egész nap az oldaladon lógnod, figyelve, hogy mikor jön a legújabb like. Ha akarsz, tudsz beütemezni bejegyzéseket, így lehetsz bárhol, a Facebook időben megjeleníti őket. Én például egy héttel előre dolgozom, de ismerek olyan írót, aki egy hónapra megtervez mindent.

A Facebook a magyarok által igen közkedvelt, így ha te nem vagy rajta, akkor élhetsz Magyarországon, nem fognak rólad tudni. Használd ki a könyves csoportokat, oszd meg a bejegyzéseidet velük. Figyelj a tartalomra, s sose beszélj lekezelően az olvasóidról, vagy más írókról.

2. Legyen blogod.

Talán nem tűnik fontosnak, de az. Az interneten rengeteg ingyenes megoldás közül választhatsz: blog.hu, blogspot, wordpress. A blogodon megoszthatsz részleteket a könyvedből, beengedheted az olvasót a kulisszatitkok mögé, megmutathatod a borítóidat. Bármit. Ha ügyesen csinálod, akkor egész szép számú követőt elérhetsz, akik nagyobb eséllyel fogják megvenni a könyveidet.

Készíts egy listát azokról a témákról, amelyekről szívesen írnál bejegyzést, majd ülj neki, s gyártsd le őket. Posztolj minél többször, s utána nyugodtan oszd meg a Facebookon is. A régi bejegyzéseidet is felhasználhatod újra és újra. Figyelj a képekre, csak olyanokat használj, amik ingyenes letöltő oldalakról vannak. Ügyelj rá, hogy legyen megkapó a blogod külalakja, és hogy illeszkedjen az olvasóközönségedhez. A rendszeres írással egyre több ember fog tudni megismerni, s nem számít, hogy melyik országból töltöd fel a tartalmat.

3. Moly.hu

Manapság a könyvkedvelők nagy része megtalálható a molyon. Listázzák a könyveket, csillagozzák, ajánlják. Sokan csak akkor mernek megvenni egy könyvet, ha jó véleményeket olvastak róla másoktól. Gyűjts magadnak követőtábort, beszélj azokkal, akik sokat olvasnak, s kérd meg őket, hogy véleményezzék a művedet. Ha készítesz ebookot, akkor ajándékba adhatod a követőidnek, és játékokat is indíthatsz.

Ezeket a lépéseket érdemes megtenni már a könyvednek a megjelenése előtt. Persze, függ a könyved stílusától, tartalmától, célközönségedtől, hogy mennyi ember veszi meg, de ezek az ingyenes megoldások csak a segítségedre válhatnak. 
Külföldi lakóként a könyvkiadás sem lehetetlen, igaz, jól végig kell gondolnod a lehetőségeket. Ha nem tudsz hazaszaladgálni minden hónapban, s nincs, aki helyetted intézkedne, még akkor is maradt jó pár lehetőséged.

4. Hagyományos kiadók

A regényíróknak talán van rá esélyük, hogy egy nagyobb kiadónak megtetsszen az írásuk. Ha a kiadás mellett döntenek, akkor nem számít a lakcímed, mert ők fogják elvégezni a munka oroszlánrészét. Remélem, hogy szerencsével jársz, és a te könyved pont beillik valamelyik kiadó profiljába. Ha nem – talán ti vagytok többen – akkor is akadnak kiskapuk.

5. E-könyv

Magyarországon még nem terjedt el annyira az ebook kereslete, talán azért, mert nem kézzel megfogható, így az emberek nem akarnak fizetni érte. Mégis, ha külföldön laksz, mint én, akkor egy e-könyvet bármikor kiadhatsz te magad is. Ráadásul ingyen. Természetesen meg kell dolgoznod az olvasótáborért, de a papírkönyvvel ugyanez a helyzet.

Sok író hirdet játékot az oldalán, ahol ajándékként egy könyvet küldenek el a szerencsés nyertesnek. Talán neked nem szerencsés ez az opció, de egy e-könyvet bármikor elküldhetsz. Én a molyon ajánlottam fel az egyik könyvemet ingyen, s csak értékelést kértem érte cserébe. Hogy mit értem el vele? Azok közül, akik elolvasták, többen megvették, majd a második könyvemre is megnőtt a kereslet.

6. Szerzői könyvkiadás

Sokan ellenzik, mondjuk úgy, hogy lenézik a szerzői kiadást. Miért? Mert bárki adhat ki könyvet. Drága hazánkban talán két említésre méltó kiadó létezik, nézz utána, hogy neked melyik tetszik igazán. Mindkettőnek van előnye és hátránya. A szerzői könyvkiadásnál fizetned kell a szolgáltatásokért, melyekért cserébe a kiadó elkészíti, kinyomtatja, elérhetővé teszi a könyvedet. Terjeszteni nem fogja, az minden esetben a te feladatod. Mégis, hogyha külföldön élsz, akkor jól jöhet, ha áll mögötted valaki, aki elpostázza a papírkönyvet az olvasónak, aki helyetted vezeti a feladatokat, de valamennyit neked is fizet.

Én a szerzői könyvkiadást választottam, mert nem célom megélni az írásból (főleg versből és színműből), de nem szeretnék csak a fióknak írni. Ráadásul lusta vagyok, szeretem a saját életemet élni, nem lenne se kedvem, se erőm a postára rohangálni. Ezt megteszik ők helyettem.

Pont, mint Magyarországon.

Igen, hála az internetnek, nincsen lehetetlen. Bármelyik megoldás mellett döntesz is, neked kell megküzdened az olvasókért, akik valljuk be, hogy az interneten keresztül is elérhetőek.

Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram