6 tipp, hogy jó verseket írj!

Ha összehasonlítjuk a verseket és a regényeket, akkor könnyen arra a következtetésre jutunk, hogy bizony verset bárki tud írni. 

Én ezzel nem értek egyet. 

Számomra a vers egy igazán különleges és érzékeny művészeti forma, amelyet könnyű elrontani. Míg a regények sok olvasást, hosszú hónapok munkáját és szabályok betartását követelik, addig a versek az ember szívéből lopnak el egy-egy darabot. Nem hiszem, hogy a költészet tanulható, azonban minden költőnek képeznie kell magát. 

Ha te is érzel rímfaragáshoz késztetést, akkor ezek az apró tippek segíteni fognak.
Várd meg az érzést.

A vers nem sütemény. Nincs hozzá előre felírt recept, nem tudod kimérni a hozzávalókat. Nem tudod beprogramozni a sütőt, majd jól befalatozni a gyönyörű gondolatokat. Hiába szeretnéd életed legszebb versét megírni, ha nem akar előtörni belőled egy érzés. Nem tudod magad a székbe parancsolni, s a papírra vetni a sorokat. Nem tudod kikövetelni a rímeket. Érezned kell. (Itt például a depresszióról írtam)

A költők általában két csoportra oszlanak. Vannak, akik akkor tudnak írni, amikor szomorúak, s vannak, akik akkor írnak, amikor valami nagy öröm éri őket. Mind a két inger hatására születhetnek gyönyörű alkotások, de szükség van hozzájuk ingerre. Sétálj egyet, figyeld az embereket. Milyen érzéseket váltanak ki belőled? Nézz egy anyát a gyermekével, esetleg kövess egy kóbor állatot. Nem feltétlenül kell várnod az érzésre, nyugodtan elébe mehetsz.
Legyen mondanivalód.

Nyílik a virág. Süt a nap. Jön az ősz. Vagy, elnyílik a fiatalság, a napsugarak piszkos titkokat látnak, az ősz meggyilkolja a nyár asszonyát. Melyikről olvasnál szívesebben? A második példákban találsz mondanivalót. Talán ez az a pont, amely a legtöbb versből hiányzik. Ahogy olvasod a sorokat, érted, hogy a költő mit akarhatott kifejezni, de nem tanít. Pedig a versnek tanítania kell. Nem szabad az életből vett általánosságokra leszűkíteni a látókörödet, fel kell vállalnod, hogy te miben hiszel. (Itt például a reményemről írok)

Az emberek különbözőek, így máshogy fognak reagálni a soraidra. Ne várd, hogy mindenkinek tetsszen a költészeted. Én például a verseimben felvállalom, hogy ellenzem a cirkuszi állatok szerepeltetését, és a delfinekkel, orkákkal foglalkozó szórakoztatóhelyek látogatását. Sokan nem értenek velem egyet, de csak miattuk nem fogom megváltoztatni a mondanivalómat, mert az én versem az én hitemről szól. Te is vállald fel magad! Gondold végig, hogy mi az, ami nem tetszik a mai világban, esetleg mi az, amit mindennél jobban szeretsz, s írd le.
Használj költői képeket, eszközöket.

Irodalomórán biztos hallottál már erről. Ha akkor nem is érdekelt, most ideje utána járnod. Hiába találtad meg a mondanivalódat, s hiába akar belőled előtörni az érzés, ha nem használsz költői eszközöket. A versed unalmas lesz. Próbáld ki, hogy valamihez hasonlítod a mondanivalódat. 

Tegyük fel, hogy az őszről akarsz verset írni. Írhatsz az évszakról, ahogy sötétülnek a nappalok, s ahogy egyre hidegebb van. Vagy írhatsz egy varjúról, amely fáról fára száll, s lelopja róla a leveket, miközben hideget kiált az éjszakába. Melyikről olvasnál szívesebben?

Próbáld ki az alábbiakat: sorvégi ismétlés; azonos mondatrészek ismétlése; párhuzam; ellentét; kihagyás; szokatlan szórend; kérdés; metafora; megszemélyesítés; hasonlat; alliteráció; akrosztichon. Keress rájuk az interneten, s gyakorold őket. Egy idő után a költészeted részét fogják képezni.
Vigyázz a rímeiddel.

Talán nem tűnhet fontosnak, hiszen léteznek szabadversek is, ahol a rímek használatától el lehet tekinteni. De sokan igenis szeretik a soron belüli és a sorvégi rímeket. De vigyázz, mert a ragrímek egy idő után kikergethetik az olvasót a világból (szerettelek, feledtelek, kerestelek). 

Használj bátran rímszótárakat, tanulj új szavakat. A magyar nyelv szépsége, hogy telis-tele van kincsekkel, s soha nem fogy el. Akár régi szavakat is felírhatsz magadnak.

Ha van Facebook oldalad, akkor indíts játékot. Kérd meg a követőidet, hogy kommentben írjanak neked szavakat, amikből te verset írsz majd. Amellett, hogy a játékok nagy sikert szoktak aratni, sokszor kapsz olyan szavakat, amelyeket általánosságban nem használsz. Ilyen lehet: kaktusz, hiúz, teafilter, vipera, erszény, bögre stb. Merj kísérletezni, vezess külön füzetet az új szavaknak.
Tanulj a nagyoktól.

Mi az a tanács, amit a kezdő íróknak szoktak adni? Olvass sokat. Ez a verseknél is igaz. Ismerkedj meg az ókori költőkkel, a múlt nagyjaival s a mai alkotókkal. Találd meg a kedvencedet, érezd át, hogy nekik mi volt a mondanivalójuk. A költő feladata, hogy kimondja a kor problémáit, vezesse az embereket a sötétben. Ady Endre jó példa lehet, az ő korában formabontónak számított.

A versolvasásnak van azonban egy másik nagy előnye. Megismerkedhetsz stílusokkal, amelyekben utána te is kipróbálhatod magad. Egy idő után unalmassá fog válli a négyszer négysoros versek megalkotása. Rengeteg lehetőséged van. 

Írhatsz például szabadverseket, és írhatsz kötöttet. Az egyik legkötöttebb talán a szonett, a bátraknak pedig a szonettkoszorú. Ha rövid írásokra vágysz, akkor nekiugorhatsz a haiku gyártásnak, vagy más japán formáknak. Ha hosszú művet szeretnél, akkor kipróbálhatod magad ballada írásban. Készíthetsz képverset, ahol a mondanivaló, és a sorok vastagsága kiadhat egy, a versedhez kapcsolódó formát. Megpróbálhatod a tükörvers készítését, vagy a zenei szöveg írását. Ötlet rengeteg van, a többi csak rajtad múlik.
Hallgass zenét.

Azért ez az utolsó pont, mert nem mindenkinek fog segíteni. Vannak emberek, akik csak a teljes csöndben tudnak alkotni, míg mások bárhol. Zene és zene között is van különbség, így érdemes többfélét kipróbálni. Én azokat a zenéket ajánlom neked, amelyek nem tartalmaznak szöveget. Ha Youtube-on beírod, hogy fantasy, epic music, akkor olyan zenei műveket találsz, amelyek serkentik a fantáziádat. Hallgass szomorú műveket a szomorú hangulatú versekhez, s gyorsat a mozgékonyakhoz. A zene segíteni fog abban, hogy megtaláld az érzést.


S ha megszületik az érzés, akkor jöhet a mondanivaló.

Jó versírást!Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram