Hogyan írjunk ebookot? - Képszerkesztés

Az előző cikkben a borítóról beszéltünk. A készülő e-könyvünk borítóját többféle programmal is elkészíthetjük. Ha szeretnél különböző lehetőséget kipróbálni, akkor segítségedre lesz a Word, a Calibre és az Amazonas. Photoshoppot is találsz az internetem, azonban arra ügyelj, hogy a CS-sorozat csak néhány napig ingyenes, emellett nem egyszerű a kezelése. 

Ezért is mutatom meg neked azt a képszerkesztőt, amelyet én magam is használok a mindennapjaimban, és biztosra állíthatom, hogy a használatát könnyű elsajátítani. 
Ez a PhotoScape.
https://photoscape.hu.softonic.com/ oldalról biztonságosan letöltheted a számítógépedre. Nem foglal sokat, nincsenek benne reklámok, nem vírusos. Emellett magyar, és ami a legfontosabb, ingyenes. Talán az utóbbi két szóval már meg is győztelek, hiszen az első cikkemben azt ígértem, hogy ingyen fogjuk elkészíteni a könyvünket.

Amit még érdemes tudni a szerkesztőprogramról, hogy nem valódi ps alapú, így az egyszerűsége mindenki számára előny. Ha te profi vagy, akkor talán nem ezt a programot ajánlanám neked, azonban egy borítókép elkészítéséhez teljesen megfelel. Ráadásul később a facebookos reklámaidhoz is kényelmesen használhatod a könyved megjelenése előtt és után.

Tegyük fel, hogy találtál egy ingyenesen felhasználható képet a Pixabayon, vagy más ingyenes oldalon. Azonban fekvőkép. Először figyeld meg, hogy kivágva belőle egy állóképnyi részletet, még mindig megfelel-e az elvárásaidnak. Amennyiben igen, úgy töltsd le a képet a gépedre, majd nyisd meg a PhotoScape-et. 

Megnyitás után kör alakban jelennek meg a program által felkínált opciók, amelyek közül te a szerkesztőt fogod most (és a legtöbbször) használni, de ha kíváncsi vagy, akkor nyugodtan kísérletezgethetsz a többivel is.

Ha megnyitottad a szerkesztőt, akkor egy szürke alapfelületet látsz. A bal oldali sávban a számítógéped tartalma jelenik meg, ahol kiválaszthatod a megnyitni kívánt képet. Az alsó sávban az eszközöket találod, ezeket fogjuk használni a szerkesztéshez. 

De lesd meg a képemet először. 


Az én szerkesztőm angolul jelenik meg, mivel spanyol gépről használom, ez ne zavarjon. A körbevágást a harmadik fülnél tudod kiválasztani, amit a képen pirossal karikáztam be. A fotón fehér szaggatott vonal jelzi a helyet, amit el szeretnék különíteni a képtől, s sárgával bekarikáztam a felbontást. 

Amennyiben a te képednek túl kicsi a felbontása, úgy jobb, ha elveted, és egy nagyobbat keresel. Én a szabad kijelölést szoktam választani, pont azért, mert a saját borítódról van szó. Amennyiben papírkönyvhöz szeretnél szerkeszteni, ott a méretet is figyelembe kell venned, azonban e-könyvnél lehetsz rugalmas. Persze arra figyelj, hogy megmaradjon a téglalap, ne csinálj belőle négyzetet. Vágd körbe a neked tetsző részt.

Ezután az első fület fogjuk meglátogatni. Az itt megjelenő opciók adják a kinézetet. Növelheted a fényerőt, sötétíthetsz, tehetsz bele kontrasztot, tehetsz rá keretet. Rengeteg különböző lehetőség körül választhatsz. Én leggyakrabban a fény beállításával szoktam eljátszadozni, de erről is mutatok egy képet. A felugró ablak miatt nem látszik, de ezt a lehetőséget a szűrők melletti fülön találod. Én először megnöveltem a fényerőt, majd egy enyhe kontrasztot állítottam be hozzá. Ezután a kékes árnyalatot átettem lilássá. Az árnyalatoknál arra figyelj, hogy ha a te borítódon egy ember látszik, akkor nem biztos, hogy jól nézne ki kék bőrrel. De fantasy képeknél bátran kísérletezhetsz vele. Tedd a képedet fekete-fehér árnyalatúvá, szépiává, vagy használd a filmes szűrőket. A program ad előnézeti képet, így végleges szerkesztés nélkül el tudod dönteni, hogy tetszik-e adott lehetőség. A szűrők között találsz olyan opciókat, amelyek elsötétítik a képed egyik szélét, elhomályosítják az általad kiválasztott pontot, vagy anyagmintát tesznek rá. Bátran próbálkozz, mindig vissza tudod vonni a beállítást, amennyiben nem nyerte el a tetszésedet.

Most, hogy körbevágtuk a képet, beállítottuk a nekünk megfelelő színt, eljött az ideje a betűtípus kiválasztásának. Ezt a második fülön találod. Igyekezz olyan színt választani, amelyik illik a hátteredhez. Legyen kivehető. Gondolj bele, hogy az e-könyvek e-polcokon szoktak szerepelni, amelyek egy 4x2 cm-es négyzetet jelentenek. 

Figyelj oda, hogy piciben is kivehető maradjon a könyved címe. Amennyiben kézírást utánzó betűtípust választasz, ne legyen túl kacifántos, az olvasódnak ne kelljen sokáig gondolkodnia rajta. A legjobb, ha a nevedet és a címet hasonló betűvel írod fel. Legyen mind a kettő szögletes, mind a kettő kézzel írott. 

Használd ki a félkövér és a dőlt lehetőségeket. A betutipusok.hu oldalon egyedi betűket találsz, amelyeket letöltve a PhotoScape-ben is tudsz használni, azonban mindig figyelj az ékezetekre. Készíts több lehetőséget, majd szavaztasd meg a barátaiddal. Én a fehér színt választottam mind a névnek, mind a címnek, mivel szerintem ez illik hozzá a legjobban. Nem változtattam meg a betűtípust, mivel a kép már önmagában is mozgékony, nem akartam giccsessé tenni. Jelen esetben nyújtott betűtípust választottam. Ennek előnye, hogy kitölti a lap alját, és még kicsiben is kényelmesen olvasható. 

Persze sok minden befolyásolhatja a te borítódat. Lehet, hogy erőteljes színe van, és nem illik hozzá egy betűtípus sem. Ebben az esetben elsötétítheted a kép alját, majd az új kontrasztot kihasználva írhatsz rá. Használhatod az objektumokat is. Kattints a téglalapra, állíts félig áttetszővé, majd rajzold rá a képedre, oda, ahova a címet szeretnéd. Ezután oda tudod írni a címedet.

Törekedj olyan borító megalkotására, amely nem vibrál, kellemes első ránézésre, és eltalálja a célközönséget. Ha megnézed az én borítómat, akkor kinek ajánlanád? Nem valószínű, hogy a romantikus könyvek kedvelőinek. Ez a te könyvedről is megállapítható kell, hogy legyen már az elején.

Most, hogy elkészült a borítónk, ideje megalkotni az e-könyvet!
Ha érdekel az ebook készítés, akkor ide kattintva eléred a cikksorozatot.


Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram