Hogyan írjunk ebookot? - Borító

Az előző cikkben befejeztük a kéziratunk formázását. Most pedig elérkeztünk az e-könyv készítés legfontosabb részéhez, a borítóhoz. Hogy miért kell neki két egész cikket szentelni? Mert míg a könyved belsejét csak az olvasóid látják, addig a borítót mindenki

Így van, az fog szerepelni a blogokon, a molyon, az írói oldaladon, mindenhol. Ha a borítód nem éri el, hogy az emberek rákattintsanak, esetleg beleolvassanak, akkor búcsút mondhatsz az olvasóktól. Hiszen csak légy őszinte magadhoz, melyik könyvet töltenéd le a kettő közül? 


Pedig nincs is annyira sok különbség közöttük, mint hinnéd. De kezdjük az elején. 
Gondold végig, hogy ki a célközönséged
Verseskötethez könnyen lehet, hogy jobban fog illeni az illusztráció, mint a fénykép. Regényhez meg kell vizsgálnod a zsáneredet, hogy a megfelelő képet tudd kiválasztani hozzá. Tegyük fel, hogy írtál egy színdarabot, amely egy történelmi alakot ölel fel. Milyen képet választanál hozzá, egy tájképet, vagy egy fényképet, esetleg illusztrációt az illetőről? Ha te a fantasy zsánerben alkotsz, és egy jövőben játszódó könyvet írtál, akkor milyen képet választanál hozzá, egy a te világodat ábrázoló illusztrációt, vagy egy turbékoló szerelmespárt? Persze, ezek a példák fordítva is igazak, így egy romantikus regényen sem fog lőfegyver felbukkanni, kivéve, ha a fegyver fontos szerepet kap a műben.

Gondold végig, hogy a te könyved miről szól. Sokan például a főszereplőket teszik meg borítóképül, azonban ennek lehet egy hátulütője is. Az olvasó azért könyvet fog a kezébe, és nem elmegy a moziba, mert szeretné a saját kénye-kedve szerint elképzelni a világodat és a szereplőidet. Lehet, hogy nem fog azonosulni a borítón megjelenő jóképű férfival, vagy a bombatestű hölggyel.

Szuper! Már tudod a célközönséged. Ha mindenképpen ingyenes megoldást keresel, és saját magad szeretnéd elkészíteni a borítót, akkor két út közül kell választanod. 

  • Az első, hogy te készíted el a fényképet, vagy te rajzolod. 


Talán azon szerencsések közé tartozol, akik jól rajzolnak, de még neked is figyelned kell néhány dologra. Használj erős színeket és vastag vonalakat, így a scannelésnél nem fognak eltűnni. Amennyiben nincsen a nyomtatódon ilyen opció, javaslom a CamScanner nevű telefonos applikációt, amelyet androidon és IOS-on is megtalálsz. 

  • Ha inkább nem mutatnád meg a rajztudásod (vagy nemtudásod), akkor még mindig készíthetsz saját fényképet egy jó géppel, vagy egy okostelefonnal. 


Azonban fontos, hogy figyelj az apróságokra. Ne lógjon bele az ujjad a kamerába, ne látszódjon a fényképezőgép árnyéka a tárgyakon, és a háttérbe ne kerüljön se mosatlan, se a szomszédod gyereke. Ne mozogjon a kezed, ha teheted, akkor napfénynél készítsd el a képet, és minél nagyobb felbontást tudsz alkalmazni, annál jobb! 

Amikor pedig elkészült a tökéletes kép, jobb, ha csinálsz mellé még négyet, így később van hova nyúlnod. Megszavaztathatod a végső tervet a barátaiddal, vagy a potenciális olvasóiddal az írói oldaladon.

Amennyiben jobban örülnél egy saját illusztrációnak, úgy az internethez kell fordulnunk segítségért. Felejtsd el a képkeresést a Google-n, mert bizony könnyen megütheted a bokád, amennyiben jogdíjas képet sikerül letöltened. És van egy rossz hírem, a Google általában (inkább mindig) jogdíjas. Szerencsére azonban léteznek olyan oldalak, ahol ingyen juthatsz hozzá a jobbnál jobb képekhez. Íme, egy rövid lista a legjobbakról.

https://www.dreamstime.com/free-photos: itt vannak ingyenes és fizetős képek is.
https://unsplash.com/: gyönyörű képeik vannak, folyamatosan frissülnek.
http://www.freeimages.com/: csak legyen türelmed a válogatáshoz.
https://www.shutterstock.com/: ha feliratkozol, minden héten kapsz ingyen képet.
https://pixabay.com/: itt találsz mindent. De tényleg mindent.

A fenti oldalak közül az én személyes kedvencem a Pixabay. Persze rengeteg hasonló oldal létezik, de általában fizetősek, vagy csak korlátolt képeket tudsz róluk letölteni. Amennyiben találsz egy neked tetsző képet, mindenképpen győződj meg róla, hogy kereskedelmi célra is felhasználható legyen (Creative Commons licensz), és nézd meg, hogy fel kell-e tüntetned a kép készítőjét. Bátran válogass az oldalak közül, s ha nem találsz semmi neked valót, akkor még mindig ott van az általam javasolt megoldás.

Nyisd meg a keresődet és írd be, hogy pixabay. Jó, ha már az elején regisztrálsz, így később bármennyi képet le tudsz tölteni, ráadásul a neked tetsző felbontásban. Emellett az oldalnak van még egy nagy előnye, ugyanis magyarul is elérhető. Nem kell rettegned az angoltudásodtól, s nem kell folyton a fordítókat járnod, mert a magyar szavakra is rá tudsz keresni. Emellett, saját képeket is tölthetsz fel, melyekre a szerkesztők és a felhasználók szavazhatnak, hogy megjelenítik-e az oldalon. Adakozásra is van lehetőséged, úgymond meghívhatod az alkotót egy kávéra, ami, valljuk be őszintén, egy borítóért nem is olyan sok.

Megmutatom, hogy én hogyan választom ki a nekem leginkább tetsző képeket. Most regénnyel dolgozom, a zsánerem a fantasy, így a keresőbe ezt a szót írom be. A felugró képek közül kiválasztom a nekem leginkább tetszőt, amely jelen esetben tartalmaz vizet, csónakot és egy lányt, aki akár a főszereplőm is lehetne. Ha rákattintasz a képre, akkor kidobja a lehetőséget, hogy milyen felbontásban szeretnéd letölteni. Ha biztosra akarsz menni, akkor a legnagyobb felbontást választod. Ne feledd, hogy egy kép még nem kép, keress legalább másik négyet. Jó, ha kicsit eltérnek egymástól, akár színben, akár stílusban, de mindig illeszkedve a regényed műfajához és a célközönségedhez. Mivel ebookot készítünk, neked egy állóképre lesz szükséged, azonban nyugodtan töltsd le a fekvőket is, később átszerkesztjük. Ne akard az első nap megtalálni az álmaid képét, inkább végezz alapos munkát, s mindig kérj segítséget.

Ha megvannak a befutóid, akkor jöhet a képszerkesztés!

Ha érdekel az ebook készítés, akkor ide kattintva eléred a cikksorozatot.


Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram