Hogyan írjunk ebookot? - formázás III.

A Smashwords után ma egy másik hasznos programot fogunk nagyító alá venni, amellyel könnyedén kézbe veheted az e-könyvedet, vagy legalább a telefonodat. Ha a másik lehetőségre is kíváncsi vagy, akkor itt írtam róla.

A végeredményhez ugyan rövidebb út vezet, azonban megvannak a hátrányai. Ezt a programot úgy hívják, hogy: 

Draft 2 Digital

amit mostantól hívjunk csak D2D-nek. Személy szerint akkor használom, amikor elkészültem a kéziratommal, azonban át szeretném nézni a helyesírást. A számítógép terheli a szemet, viszont a D2D segítségével néhány perc alatt (fél óra) elkészül az e-könyv, amit a telefonon könnyedén megnyithatunk. Persze, akkor is ezt a lehetőséget ajánlom, hogyha nem igazán értesz a Wordhöz, de szeretnél saját ebookot.


Akkor lássunk is neki! Mielőtt bármit csinálnál, mentsd el a dokumentumodat. Mindegy, hogy a Word melyik verzióját használod, ők el fogják fogadni. Nevezd át a kéziratodat, tegyél a neve mögé egy kettest, mindegy, csak legyen hova visszatérned, ha nem tetszene a végeredmény. 

Ezután megtisztítjuk a kéziratot. Ahogy a Smashwords, a D2D sem szereti, ha túl sok entert használunk, így ezeket most is ki kell törölnünk. Amennyiben hat enternél kevesebb szerepel egymás után az írásodban, a program maga fogja törölni. Emlékszel még a fordított pí jelre? Ott van a sablonok mellett. Kapcsold be, hogy könnyebb dolgod legyen. Ha a bekezdéseid között szeretnél kihagyni egy sort, akkor két entert használj.

A D2D-nek saját szabályi vannak. Néhány beállítást hiába tartasz meg, ő felül fogja írni őket. De ennek hála, nem kell vele sokat bajlódnod. Talán a regényírók élveznek egy kis előnyt, hiszen egymás utáni bekezdéseket írnak, melyek a fejezeteket teszik ki. Ha verset írsz, akkor más a helyzet. Én azt tanácsolom neked, hogy próbáld ki a D2D-t, de ha nem tetszik, amit látsz, akkor nyugodtan ugorj neki a Smashwordsnek, megéri.

Azt szeretem a D2D-be, hogy magától elkészíti a fejezeteket. Ennek az előnye, hogy nem kell a könyvjelzőkkel bajlódnod. Bár, hátulütője is van. Amennyiben nem jelzed a program felé, hogy melyek a tényleges fejezeteid, úgy össze-vissza fogja őket csoportosítani, ami valljuk be, elég bosszantó lehet. Ennek elkerülése végett, jelöld ki az egész szöveget, és állítsd át Normál stílusúra. 


Javaslom, hogy állítsd be a sorközt simplara, csak azért is, hogy lásd a végső kinézetét. Ilyen lesz az ekönyved is, annyi különbséggel, hogy minden bekezdés első sora legalább fél centivel beljebb fog kezdődni. Ahol hiányolod az üres sorokat, oda tegyél két entert, majd keresd meg a fejezeteidet. Fontos, hogy csak a fejezeteket állítsd át, így a D2D meg fogja tudni különböztetni a szövegedtől. Legyen nagyobb a betűméret, legyen félkövér, akár középre is igazíthatod őket. Az automatikus sorszámozást vedd ki 

Most, hogy az összes fejezeted a helyén van, és a szöveged normálra van állítva, mentsd el a kéziratodat.

Ezután elkészítjük a regényed első oldalát. Írd fel a nevedet, vagy az álnevedet és a könyved címet. Tedd őket jól láthatóvá és középre. Ez lesz a kezdő oldal, amit az olvasód látni fog. A cím után tegyél egy oldaltörést, amit a CTRL és az Enter lenyomásával érsz el. Ajánlom a Times New Roman stílust, mivel azt minden ekönyvolvasó meg fogja tudni jeleníteni.

A következő oldal a Copyright oldal. Az Akasztott király című könyvemé például így néz ki:

Copyright Diana Soto, 2017 Minden jog fenntartva Smaswords edition (ez csak akkor kell, ha hozzájuk is feltöltöd)Korrektúra: -név- Borító: -név- Ez az ekönyv a személyes tulajdonod. Nem kerülhet eladásra, akkor sem, ha Te ingyenesen töltötted le. Ha szeretnéd megosztani másokkal, kérlek, mindenki részére külön példányt tölts le. Köszönöm, hogy tiszteletben tartod írói munkásságomat. Első kiadás ISBN: -szám-Mivel történelmi drámáról van szó, én még egy plusz üzenetet is hozzátettem:Figyelem! Az akasztott király történelmileg is pontos mű, azonban néhány esemény eltér a valóságban megtörtént eseményektől és az írói fantázia szüleménye.Nyugodtan dolgozd ki a saját megoldásodat, nyiss ki könyveket, és másold ki belőlük, ami neked tetszik, de azért próbálj meg ne szó szerint idézni mindent. A D2D ezt az oldalt is külön fogja kezelni.

Ha szeretnél képeket beilleszteni a dokumentumba, akkor menj a beszúrás menüpontra, és válaszd ki a kép ikont. A felugró ablakban keresd meg a képeidet, és egyesével nyisd meg őket. Mindig állítsd középre a képet, hogy ne csúszkáljon el a konvertálás után. Kattints rá kétszer a képre, majd a Formátum fül alatt válaszd ki a második oszlopból a képek tömörítését, majd alkalmazd a dokumentum összes képére. Választhatsz a nyomtatáshoz megfelelő, vagy az internetes használathoz megfelelő felbontásokból.


Fontos, hogy mindig ellenőrizd a munkádat. A fejezetek legyenek mind kiemelve, ne maradjon ki egy sem, s ne legyen kiemelve a normál szöveged. A képek ne vágják szét a mondataidat, legyenek a fejezetek végén, esetleg egy külön lapon. A szövegedbe ne használj félkövér kiemelést, amennyiben néhány részletet másként akarsz megjeleníteni, csak a dőlt betűre hagyatkozz (levél, mail, gondolat). Ha mindent átnéztél, akkor mentsd el a kéziratodat.

Ha neked a Smaswords felülete jobban tetszik, és a kész könyvedet hozzájuk akarod feltölteni, akkor ne feledd, hogy a kész epub fálj miatt az olvasódnak nem lesz alkalma beleolvasni. Vagy letölti az egészet, vagy nem. Emellett, bele kell írnod a Smaswords edition kijelentést, ahogy a fenti példán is láttad. Amennyiben csak a D2D-hez küldöd el, esetleg más magyar ellátókhoz, nincs szükséged erre a kiírásra.

Most már csak egyetlen lépés választ el attól, hogy feltöltsük a kéziratodat. A borító.

Gondolkozol egy saját e-könyv kiadásá? Ez a cikk neked szól.

Tarts velem, s megmutatom, én hogyan készítek borítót!Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram