Hogyan írjunk ebookot? - Formázás II.

Ha lemaradtál az első bejegyzésről, akkor kattints ide! A két cikk kiegészíti egymást.

Most, hogy van egy letisztult kéziratod, ideje nekiállni a fejezetek elkülönítésének. Ha verseskötetet írtál, akkor javaslok minden egyes verscímet úgy kezelni, mintha fejezet lenne. Így elkülönülnek a strófák, és egyetlen kattintással eldöntheted, hogy külön oldalon szeretnéd-e őket látni. Ha szakkönyvet írtál, akkor javaslom, hogy a fejezeteidnek maximum egy alfejezetet készíts, mert a Smashwords nehezen fog többet kezelni. Így amellett, hogy szép e-könyved lesz, az olvasó is jobban fogja érteni. Ha regényt írtál, akkor ne változtass semmin.

Emlékszel, hogy hol állítottuk be a Normál stílust? Ha megnézed a mellette álló lehetőségeket, akkor találkozol Címsor 1, Címsor 2, Cím, Alcím feliratokkal. Gondolom, mindegyik magáért beszél. Jelöld ki az egérrel a fejezeted nevét, esetleg számát, majd kattints a neked legszimpatikusabb címsorra.


Az általad választott címsor kinézetét bátran megváltoztathatod. Ne feledd átállítani a színét automatikusra, hogy este is lássa az olvasó. Teheted félkövérré, teheted dőltté, növelhetsz rajta, vagy beállíthatod, hogy legyen utána térköz, így a szöveged és a fejezet közé bekerül egy sornyi hely. Én személy szerint a vastag betűt javaslom és a Times New Romant, viszont 12-es helyett 16-os méretet. Azonban van kettő dolog, amire mindig nagyon kell ügyelned. Állítsd be, hogy a címek mindig új oldalon legyenek! Módosítás – Formátum – Bekezdés – és a felugró ablakon válaszd ki a második fület. 


Pipáld ki az új oldalra lehetőséget. Ezáltal a fejezeted soha nem fog a képernyő aljára kerülni, s ezzel a megoldással a verseid is mindig új lapon lesznek olvashatóak. Második tanácsom pedig az, hogy ne használd a Word által feldobott automatikus formázást. Tudod, amikor beírod, hogy 1., a Word pedig kérdezés nélkül beljebb dobja. Ezt a Módosítás – Formázás – Számozás fül alatt találod, s válaszd ki a Nincs lehetőséget.

Most jön az unalmas rész: válaszd ki az összes fejezetedet (vagy verscímedet), és állítsd át őket az általad kiválasztott címsorra. Ellenőrizd, hogy nem maradt-e ki valamelyik, majd mentsd el a kéziratodat. Ha vannak alcímeid, akkor az előbb említettek szerint járj el, annyi különbséggel, hogy nem feltétlenül kell minden alfejezetet új oldalra tenned. Azonban az automatikus számozásról ne feledkezz meg, kapcsold ki gyorsan. Használd az Alcím lehetőséget, vagy készíts magadnak egyet.
Ha a könyvedben szerepelnek idézetek, vagy olyan részek, amelyeket el szeretnél különíteni a szövegtől, akkor újabb stílust kell használnod. Tegyük fel, hogy a főszereplőd kap egy levelet, vagy egy mailt. Mit kell tenned? Jelöld ki az egész levelet, és a stílusok közül válaszd ki az Idézet lehetőséget. Próbálkozhatsz más stílusokkal is, mint például: Finom kiemelés, Kiemelt idézet stb. Csak rajtad múlik.

Ha készítettél a képekhez grafikát, a könyvedhez térképet, a szakkönyvedhez fotókat, akkor most be fogjuk őket tenni. Először is méretezd át a képeidet, úgy, hogy még ne menjen a kép minőségének a kárára. Ha még soha nem méreteztél át képet, akkor hagyd úgy, ahogy van, majd a Wordben megoldjuk. Kattints a szövegednek arra a pontjára, ahol a képet szeretnéd látni. Javaslom egy fejezet/bekezdés végét, vagy a vers után. Válaszd ki a Beszúrás fület, majd menj a Kép lehetőségre.


A képedet rendezd át középre, majd a stílusok közül válaszd ki hozzá a Nincs térköz lehetőséget. Ezáltal nem fog szétcsúszni, és az olvasókon nem kerül a sarokba, hanem mindig középen lesz. Ezt a lépéssort ismételd meg annyiszor, ahány képet szeretnél a kéziratodba tenni. Ha ezzel megvagy, akkor kattints rá kétszer az egyik képre. Előugrik egy Formátum nevű fül, ahol több opciót találsz. Amennyiben nem méretezted át a képeket, most tömörítheted. Válaszd ki a második oszlopból a képek tömörítését, majd alkalmazd a dokumentum összes képére. Választhatsz a nyomtatáshoz megfelelő, vagy az internetes használathoz megfelelő felbontásokból. Azt válaszd, amelyiket szeretnéd, de azt tudnod kell, hogy a Smashwords csak maximum 10 MB-os fájlokat fog elfogadni. Ezzel elérkeztünk az utolsó lépéshez, a tartalomjegyzékhez. Ha a regényednek sok fejezete van, akkor javaslom felbontani. Például:

Kezdetek (1-4)
Nem minden az, aminek látszik (5-12)
Néha a jó győz… vagy mégsem? (13-17)


Rendezd középre, majd keresd meg a fejezeteket. A fenti példával élve, megkeresed az első fejezetet, kijelölöd az adott sort, majd kattints a Beszúrás – Könyvjelző gombra és az azonosítóhoz írj be egy címet. Arra figyelj, hogy a könyvjelző neve mindig nagybetűvel kezdődjön, csak angol betűket használj, és legyen rövid. (Kezdetek, Nem minden, Neha).

Ha minden könyvjelzőt elkészítettél, akkor most görgess vissza a kéziratod elejére. Jelöld ki a felsorolt címeid első sorát, majd kattints a Beszúrás – Hiperhivatkozás lehetőségre. A felugró címek közül válaszd ki, amelyik az elsőhöz passzol. Ezután csináld meg a másodikat, harmadikat stb. Próbáld ki az összes linket, s javítsd, ha valamelyik nem jó. Mentsd el a kéziratodat.


Utolsó simításként készítsd el a saját Copyright oldaladat. Ez legyen az első oldalon, s tartalmazza a nevedet és a könyved címét. Ide kerül az ISBN szám (erről majd később) is. Írhatsz egy rövid üzenetet az e-könyv lopásról, megkérheted az olvasót, hogy ne küldözgesse tovább senkinek. Nyiss fel egy könyvet, és nézd meg, hogy ők hogyan csinálták. Ami fontos, hogy a Smashwords csak akkor fogadja el a kéziratodat, ha beleírod, hogy Smashwords edition. Ha más terjesztőkhöz is el akarod juttatni a kéziratodat, akkor érdemes készíteni egy olyan másolatot, amelyben a Smashwords edition nem szerepel.

Most hivatalosan is készen áll a kéziratod. Csak ne felejtsd el menteni.

Ha nehezen boldogulnál ezzel a formázással, akkor a következő bejegyzésben mutatok egy egyszerűbb megoldást is a D2D, vagyis a Draft 2 Digital nevű programhoz.Gondolkozol egy saját ekönyvön, de még nem döntöttél? Akkor ez a cikk neked készült:
http://dianatsoto.blogspot.com.es/2017/07/hogyan-irjunk-ebookot-az-alapok.html
Szeretsz olvasni? 
Szereted a verseket? 
Nem ijedsz meg a drámától?
Akkor itt válogathatsz a már megjelent könyveim között:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

My Instagram